pátek 16. ledna 2009

Leaving Ahipara

Tak dnes jsem konecne dostal do ruky svoji zasilku z maticky Prahy a muzu zmizet z Severskych plazi;-)
DHL se totiz rozhodla sverit doruceni moji zasilky jakesi mistni pofiderni 'dorucovaci spolecnosti', ktera tu obhospodaruje dorucovani posty mistnim v Ahipare, kterazto na to totalne prdi (ze je to dorucovani na baterky tvrdi i mistni, protoze pry po tom, co obchod prevzali ti Pakistanci/Indove, co to maji ted, sla spolehlivost predchozich majitelu do kytek), takze mi to od stredy nedorucili pry proto, ze jsem s nimi nesepsal jakousi smlouvu o dorucovani, ovsem od kohokoliv s pulkou mozku bych ocekaval, ze kdyz se vyskytne nejaky problem a dotycny ma moje cislo, ze se treba ozve, abychom to nejak poresili, ale ne, proc, ze..
No, hlavne, ze mam to, proc jsem tu od stredy tvrdnul a zitra muzu vyrazit.  Mohl jsme uz de facto dnes, ale vcera jsem si vecer sel asi na hodinu zabehat, a jak se ukazalo, na tvrdem pisku se delaji puchyre (obzvlaste vypecene, jake uz jsem dlouho nemel), tak jsem si je dnes osetril, ale radeji jsem jim dal cas na zotaveni, blbe se s nimi chodi :-D
Snad se zitra svezu s jednou rodinou, aspon do Kaitaie, jinak uvidime, jak se stopuje s poradnym batohem. Asi si to namirim rovnou na jizni ostrov
, kdyby mi nahodou nevyslo prodlouzeni viza (na ktere jsme potreboval dotycne dokumenty z Cech), tak at mam aspon Jizni ostrov prolustrovan.  Potkal jsme se tu s jednim argentincem, ktery se tam chysta ke konci ledna, tak treba se tam nejak potkame (kdybych dostal balicek uz ve stredu, mohl jsem s nim videt Waipoua Kauri forest, posledni poradny kauri les na NZ, s temi nejvetsimi a nejstarsimi kauri stromy,ktere tu zustaly). Tak mi drzte palce.

neděle 11. ledna 2009

Surfing experience

Tak dnes byl teoreticky posledni den meho surfovani tady. Vlny byly tedy vselijake, jen asi tak prvni 2 se mi povedly, zbytek byl spis unavny, nez zabavny a jeste navic bylo pod mrakem a byla mi docela zima.
Takze pro ty, co to v zivote nezazili, trocha zkusenosti.
Obtiznosti surfovani se daji shrnout do nekolika bodu:
1) Nejdriv musite proplavat na volne more k rodicim se vlnam. To se muze zdat na papire snadne, ale pokud nevite dost dobre, jak, kde a jak (jako to vedi mistni), skoncite asi jako ja dneska, tj neustalym padlovanim na boardu proti vlnam, z nichz kazda vas hodi o nekolik metru zpatky, takze se moc dopredu nepohnete a navic se hrozne vycerpate (zatimco domaci tak nejak prirozene proplouvaji jeste nezlomenymi vlnami a za chvli jsou na mori)
2) Pak proplavete, ocitnete se na mori, kde se vlny teprve rodi, a prichazi chvile, kdy se snazite odhadnout, ktera vlna je ta spravna na to, abyste ji chytili. Vlny se totiz deli na 2 druhy:zlomene ('broken') a nezlomene ('green'). Nezlomene maji mnohem vetsi silu a jakmile je chytite, muzete na nich opravdu surfovat. Zlomene je mnohem snazsi chytit, ale nevydrzi tak dlouho a o dost hur se na nich surfuje (jsou malo strme). Vystihnout, kdy se do te nezlomene pustit, je taky docela potiz, protoze neni snadne odhadnout, kdy je dost strma na to, aby vas nesla a zaroven malo strma na to, aby se zlomila jeste pred tim, nez se ji pokusite chytit (takova 'tesne zlomena' vlna je tak strma, ze se na ni pri klouzani v primem smeru tezko brani tomu, aby vam nos boardu zarazila do vody[ale da ni na ni v pohode surfovat v kolmem smeru]).
3) Tak jste se tedy rozhodli chytit vlnu, ale dalsi problem - padlovani!
Abyste chytli vlnu, musite nejdriv padlovanim na boardu nabrat kritickou rychlost. Kdyz ji nenaberete, tak vas vlna jen podjede a obvykle o nekolik metru snese. Cim je vlna mene zlomena, tim vetsi obvykle musite nabrat rychlost a rikam na rovinu, tohle je fakt problem. Az pujdu surfovat nekdy v budoucnu, budu muset znacne zapracovat na sile a vydrzi rukou. Ale je to i o zkusenostech, kdyz pozoruju zkusene surfery, tak ti do toho padlovani davaji mnohem mene, nez ja a stejne nemaji problem chytit vlnu.
4) Tak jste zapadlovali jak zbesili a mate ji, mrchu jednu. Ted uz zbyva jen nechat se nest a pak se postavit na boardu. A obe veci jsou zase docela nesnadne.
Kdyz se vam zdari chytit poradnou vlnu (ktera se, v mem pripade, obvykle zacne tesne za mnou lamat) a zacnete na ni klouzat, naberete okamzite silenou rychlost a zacina opravdova legrace:vlna bije boardem o vodu, slysite jen straslivy rev ritici se vody, do obliceje vam strikaji proudy vody, jak je reze vas board a vy jen doufate, ze ta masa vody nezasekne nos boardu do vody. A za takovych podminek se zkuste soustredit na to, ze se na boardu postavite, kdyz se na nem drzite zuby nehty:-)
No a kdyz se na board konecne postavite, tak zase urcity problem, s rozlozenim vahy, pokud totiz stojite z bezpecnostnich duvodu na zadni noze (o dost mensi sance sebou svihnout ), tak se hodne zpomalujete, protoze vlna nese mensi plochu boardu, a za chvili se potopite na miste ;-)
Pokud jste docetli az sem, asi vas chut surfovat nejspis presla, ale nemohl jsem vam to zatajit...
Je to rehole, ale kdyz chytite vlnu, stoji to za to ( a pokud ji neustojite, pocity zazijete asi takovy, jako kdyz vas chvili mele obri pracka ;-))...
Ted neco k poslednim dnum Ahipary:
Nejakej zkurvenej hajzl mi predevcirem vecer slohnul moje 2 turisticky hrnce i s drzakem (rekl bych vypujcil, ale vcera ani dneska se zadny z nich neobjevil pri p myti nadobi, takze....), toz jsem maximalne nasranej, protoze silne pochybuju, ze v Kaitaie maji outdoor shop (tech 50$ uz me moc nevytrhne...) a bez nich si nemuzu na treku uvarit ani podelanou poblifku jsem nastvan mene, protoze dle infa recepcni ta maji hned 2, tak aspon, ze tak....
Po tydnu surfovani uzz jsem taky docela pomlacenej, zvlast prava cast tela dostava zabrat, protoze taham surf na pravy strane, takze jakkakoliv vlna, kterou pri vedeni boardu neustojim, me ho hnedle narazi zprava do tela. Vcera me pri jednom mleti dokonce nejakym zahadnym zpusobem prastil board jednou z supin do paze, takze dalsi modrina k dobru. O celkove unave nemluve, obvykle mam po pul hodine prani se s vlnama chut toho nechat...
BTW, pokud byste chteli vyzkouset surfovani s Markem, je to i dost levne, za den si uctuje $40, coz je asi tak pulka toho, s cim jsem pocital (ceny na webu jsou diky ubytovani dost zdeformovane), protoze tolik obvykle stoji uz jen denni (nekde si tohle uctuji za hodinu) pronajem boardu s wetsuitem, zatimco tady to aspon mate s konzultaci (je sice fakt, ze tu dava Mark hlavne na prvnich 2 lekcich, kdy to moc nedavate, ale porad vam nejak poradi i pozdeji, coz pri obycejnem pujcovnem nemate vubec). Je to jinak pohodovej clovek, se kterym nebyl nikdy zadnej problem, takze pokud se ocitnete v Ahipare a budete mit chut surfovat, muzu vam ho jen doporucit. A ma i hrozne roztomilyho psa, Polly ;-)

P.S.:Hrozne casto se mi ted stava, kdyz zavru oci, ze vidim valici se vlny. Tak kdyby me privezli nazpatek ve sveraci kazajce, je jasny, co za to muze :-)