sobota 13. prosince 2008

Christmas concert

Jeste ke vcerejsku.
Z Ivy se vyklubala prazanda z plzne a byla s ni docela legrace. Na koncert na stadion prisla snad pulka Aucklandu, s kresilky, piknikovymi kosi a dekami. Podle zpravy v novinach se tam pry nesmi od peti pit (koncert zacinal v pul osme), ale nastesti nejenom ja si koupil nejake to pivo (mistni omladina, co sedela pred nami, se preventivne nalamala uz predem a behem koncertu tam doplnovali tekutiny necim, co vypadalo jako dzus s vodkou), a zadne problemy jsem z toho nikoho delat nevidel, takze asi tak. V drugstoru, kde jsem si koupil pivo, dokonce vedli i plzensky, akorat ze v tretinkach a jeste stal kus snad $10.
Nez jsme nasli nejake misto (Iva si to chtela fotit a pokousela se stat na cesticce, odkud videla na podium, ale poradkova sluzba periodicky vsechny stojici nutila pochodovat dal, aby jako cesticka byla fakt jen pro pruchod), byl koncert v plnem proudu. Nanestesti jsem netusil, o co pujde, takze na nepretrzity sled ruznych vanocnich pisni v podani detskych, policejnich a vselijakych jinych sboru jsem psychicky opravdu nebyl pripraven. Nastesti nekdy okolo pul desate, kdy jsem to pro zimu uz nemohl vydrzet, zahrali i par rockovych flaku, jakysi breakdance a tak, tak jsem si aspon trochu spravil naladu:-)

Fat Camel

Tak ted taky neco podrobnejsiho o hostelu,kde jsem ubytovan, aby z  toho neco meli i dalsi cestovatele;-)
Je na 38 Fort St., coz je v downtownu skoro u nabrezi. Bydlim tu v 4 Mixed Dorm, coz je klasicky palandovy pokoj. Je to zrejme predelavka z bytu, protoze tu je jakasi spolecna kuchyn-obyvak,pak koupelna s 2 zachody a sprchozachodem a pak 4 samostatne pokoje po 4 lidech. Okna bohuzel ma (zrejme) jen jeden pokoj, ostatni (zrejme) jen 'okno' do tech s okny. Je tu docela treplo a klimoska nic moc, takze je tu vetrak a na pokoji jeste jeden mensi.
Palandy jsou, jak uz jsem psal, kovove a pekelne rozvrzane. Dole to jeste jde, ale staci, abych se nahore trochu pohnul a palanda se rozhoupe a rozeskripe, jako kdybych se intenzivne venoval kamasutre ;-) Pekne me to stve, ale nic moc se s tim delat neda, aspon tady mely ty nase drevene palandy vyhody, ty skripaly, jen kdyz na nich clovek doopravdy neco provozoval. V kuchyni je elsporak, mikrovlnka, trouba, elkonvice a lednicka s mrazakem. Pak nejake nadobi (hrncu a panvi jen po jednom kuse, taliru celkem dost), a jeste i zehlicka (teda ted je tu jen prkno, ale mel jsem dojem, ze jsem predtim zahledl i zehlicku?!).
No, nakonec se zminim  o  inetu, maji tu GlobalGossip, co je jakasi univerzalnejsi karta, se kterou lze i volat do zahranici, i pouzivat internet. Hodinova sazba $4, ja si radsi, veda ze tu budu cca tyden, poridil tydenni online za $50. Kdyz si pak jeste nabiju kredit, budu moct i volat domu trebas.
Co mi tu zatim pripada jako nejvetsi minus, je jejich system otviracich karet do dveri (dvere na patre, dvere do 'bytu', dvere do mistnosti), ma magneticky prouzek a nejenom ja mam problemy dostat se treba vecer  do mistnosti. Cidla i karty uz maji zrejme ledacos za sebou a uz jsem si nechaval kartu 2x prebijet, aby mi fungovala.
Co se tyce cistoty apod (na kterou si tu stezoval argentinec Javi), nejak moc od hostelu tohoto typu neocekavam, takze nemohu byt ani moc negativne prekvapen, po tech ruznych jarnakach a hostelech, ktere jsem absolvoval :-)

Auckland

Tak zase dalsi zapisek, tentokrat neco o Aucklandu.
Jak muzete z neprilozenych fotek videt, je to takovy zapadni styl, zvlast Downtown, takze vyskove budovy vedle mensich domu a mezi tim Skytower. Semafory pro chodce tu pri zelene vydavaji zvuk, ktery se hrozne podoba takovym tem vystrelum z laserovych del a podobnych zbrani ve sci-fi filmech a gamesach, nacez zacnou klasicky klapat. Taky tu semafory nemaji problem zastavit dopravu najednou ve vsech smerech, takze chodci mohou pres obe ulice najednou a cast jich logicky chodi i diagonalne;-) v mem oblibenem supermarketu maji hromadu na pohled vybornych novozelandskych vin v rozmezi $10 - 20, a nejdrazich okolo $40 - 50. Taky docela dost piv, ovsem zrejme tu vratne lahve vubec neznaji, a prodavaji se tu i ruzne 'extraburty', jako Heineken po 750ml, 8.5% King star strong a pak uzasne pivo, jehoz fotku vam prinesu az priste, pac se mi nechtelo tahat jeste s tezsim nakupem ;-)
Pres den jsem si ve Victoria Parku chystal program na pristi dny, zitra asi dam sopecny ostrov Rangitoto,slunce bude zrejme porad, ale mel bych jeste vecer nakoupit neco k jidlu, shopy tam vpravde nevedou. V parku bylo pekne a mohl jsem pozorovat zrejme odpocinkovy kivi den:piknik spojeny s hranim kriketu. Hned vedle je moc pekny Victoria Park Market, soustava nizkych cihlovych domu s ruznymi obchudky, suvenyry a vsechno mozne, udelal jsem i nejake fotky. Vypadalo to trochu jako upraveny komplex nejake tovarny z 19. stoleti (nasvedcoval by tomu i ten komin). Dokonce probihala nejaka pevecka karaoke vlozka, slecna zpivala docela slusne, rozhodne lepe, nez vetsina adeptu SS u nas ;-)
Dnes vecer asi budu na vanocnim koncerte v Auckland Domain parku, ozvala se mi Iva, se kterou jsem komunikoval pred odletem, ktera tu studuje, takjsme se uz tehdy domluvili na nejake setkani, tak jsem sam zvedav, co se z ni vecer vyklube. Mozna tam dorazi i nejaci dalsi 2 cesi, ktere tu poznala.

pátek 12. prosince 2008

Auckland Mia!

Takze ano, konecne ubytovan,inet vyrizen a prvni kratka vychazka mestem je za mnou.
Pokracovaci let z Hongkongu probehl bez zavad, konto shlednutych filmu se tedy navysilo o The Good,The Bad and The Weird a Casino Royale. Zkusil jsem i In Bruges, ale nejak jsem nezvladal tu mluvenou anglictinu (u Bonda se tolik nemlelo pantem a kdyz uz, tak nejak srozumitelneji:-)) Dostal jsem zase sve oblibene misto 53B (pro lidi s moji vyskou mohu v B747-400 doporucit jeste radu 42 a 36), jen starsi kivi sedel jinde, pac mu misto zasedla nejaka mala asiatka.
Po priletu jsem se trochu obaval celni kontroly (kdybych napsal do nejakeho podobneho priletoveho formulare 'occupation/job:unemployed' v USA, asi by na me rovnou postvali imigracni), ale celnik proti memu formulari nemel namitek (jen kolonku, ze mam goods > 700$ jsem zaskrtl zbytecne, pac se vztahuje na veci, co si koupim cestou, a ne doma, ale 'honesty' ve formulari mi nedela problem, ani kdyby to tam vyslovne nepsali), a na nejake prokazovani penez pro turistovani se vubec neptal (sam jsem zvedav, co by rikal na muj vypis z GE, v cestine a CZK :-) ), coz mi docela spadl kamen ze srdce. Pak uz jen nasledovala fronta na 'biological protection', kde moje pohorky nemely problem projit (jen doufam, ze ta asijska matka s dcerou mely ty neuveritelne tuny potravin, co jim celnik tahal z tasek, z bezcelni zony, protoze vyhazovat ty hory cokolad, mrazenych ryb a vseho ostatniho, co tam mely uz vystavene, by bylo docela skoda) a pak jsem se konecne mohl nadechnout lehce smogovateho vzduchu aucklandskeho letiste.
K backpackeru, kde jsem ubytovan (Fat Camel, 38 Fort street), jel AirBus ($15 per adult), ale ridic si s tim hlasenim zastavek zase takovou praci nedaval, takze po te prvni ohlasene hlasil az treti a na te moji zastavil asi o 50 metru dal, ale s mapou se clovek nikde neztrati.
Po ubytovani (klasicke palandy jak na lyzaku, s mytim nadobi si taky teda moc prace nedavaji) jsem dal kratky vylet po nejblizsim okoli, a zakoupil dulezity tovar - opalovaci krem a adapter na zasuvku (stara pani mi hrozne vytrvale chtela za nakup 40.30$ placeny stovkou vracet porad pres 80$, ale asi na 4. pokus jsem ji umluvil, ze mi mych 59.70 bude opravdu stacit) :-)
Ted uz je vecer, probiha tu nejaka mensi party dole v baru, ale uz k veceru jsem na 2 hodky vytuhnul, tak si asi zajdu neco koupit do supermarketu, pocasi bude nejspis vlahe (pres den bylo neco pres 20) a pak zalehnu, cimz si trochu spravim denni rytmus.
Jiste jste si uz vsimli, mame tu o 12 hodin vic, takze vam vlastne pisu z budoucnosti.
BW, kdyby vas neco zajimalo, klidne se v komentarich zeptejte, at nemam pocit, ze jsem jediny, kdo tenhle bog cte...

čtvrtek 11. prosince 2008

From HongKong with Love

Ano, maji tu free wifi (stejne jako ve Vidni, nestejne jako v Londyne), tak toho zneuzivam. Let z Vidne celkem normalka, pak nejake to cekani a pak Air New Zealand. Novozelandani jsou uz na prvni kontakt mili, mi sousedi se hned dali do hovoru a ukazalo se, ze ten starsi dokonce casto pobyva v Praze ;-)Letel s nami nejaky postarsi steward, skoro duchodoveho veku, ktery lita uz 29 let a zacinal dokonce na Cometech (ano, ty prvni proudova dopravni letadla, co jim praskalo ve velkych vyskach ulozeni okynek nouzoveho vychodu, takze se jich nekolik zritilo, nez na chybu prisli a opravili), takze clovek ma hned lepsi pocit, kdyz vidi, ze nekdo je uspesny uprchlik pred pravdepodobnosti:-)
Maji docela dobry vyber filmu, takze uz jsem stihl Hellboye 2 a Tropic thunder (bohuzel asi dost vtipu mi uniklo, kulomet je kulomet). Jejich vyber filmu dokonce obnasi i film z Filmasia, na ktery jsem chtel jit (The Good,The Bad and The Weird), takze o zabavu je celkem postarano (dikybohu!). Vyber ze dvou jidel taky docela potesil, tak s nimi klidne poletim i nazpatek ;-)
Udelal jsem par fotek terminalu, maji ho tu pekne dlouhy, tak ty doplnim pozdeji.